NIEUWSBRIEF DE SLINGER MAART 2018

 In Nieuwsbrief

NU AANMELDEN VOOR DE SLINGERBEURS!

De Slingerbeurs op vrijdag 13 april komt nu snel in zicht. In  verband met de verwerking van de aanmeldingen en plaatsing op de website graag NU inschrijven. De 8ste editie vindt plaats in het ROC van Twente, Wierdensestraat Almelo. Inloop vanaf 13.45 aanvang 14.20 uur.
Aanmelden via  www.deslingeralmelo.nl

Interview met de nieuwe voorzitter van de Slinger Almelo Thijs Wansink

Je bent oprichter van Wansink & Partner in Almelo en per 1 januari 2018 voorzitter van De Slinger Almelo

Hoelang ben je al betrokken bij De Slinger Almelo? 
Ik ben vanaf het begin betrokken bij De Slinger Almelo.
Was dat meteen als bestuurslid of als aanbieder?
Met Wansink & Partner waren we vanaf het eerste jaar, toen nog op de Korenmarkt, als aanbieder aanwezig. Ik ben pas op een later moment als bestuurslid aangehaakt.
Wat was de reden om plaats te nemen in het bestuur?
De Slinger heeft het in haar DNA zitten om partijen, bedrijven en maatschappelijke organisaties, met elkaar te verbinden.
Het is precies dat wat ook in mijn DNA zit; die faciliterende rol voor anderen. Dat is voor mij de belangrijkste reden om zo actief betrokken te zijn bij de Slinger
Zie je verschil in ontwikkeling door de jaren heen?
De Slinger is in de beginjaren een erg mooie manier geweest om ook het kleinbedrijf meer handvatten te geven om, ieder op z’n eigen manier, een bijdrage te leveren aan de MVO-gedachte. De laatste jaren zien we dat veel partijen deze gedachte zijn gaan omarmen en dat er daardoor meer nadruk is komen te liggen op de praktische toepasbaarheid. Misschien daardoor heeft De Slinger in de afgelopen jaren zich meer gefocust op de Slingerbeurs en wat minder op de matches die ook door het jaar heen gemaakt kunnen worden.
Wat is je doel?
De Slinger is een prachtig platform voor bedrijven om gecoördineerd een directe en nuttige bijdrage te kunnen verlenen aan hulpvragende organisaties.  Dit is vice versa uiteraard ook zo. Het is het doel van het bestuur om dit meer onder de aandacht te brengen. Want laten we eerlijk zijn; er is toch niets mooiers dan dat elke organisatie in Almelo hier gebruik van kan en mag maken!
Wat is de rol van voorzitter van De Slinger Almelo en hoe ga jij deze rol vorm geven? Wat worden de komende concrete acties?
Op dit moment bezoek ik samen met de oud-voorzitter de bestaande fundingpartners en andere organisaties die de Slinger in de afgelopen jaren actief gesteund hebben. Hoewel ik een deel van deze organisaties al persoonlijk ken, wil ik graag met elke organisatie persoonlijk kennis maken en bedanken voor hun steun de gelopen jaren.
Hoe zie je de toekomst van De Slinger?
De rol van De Slinger verandert in de loop van de aankomende jaren. We zien een tendens waarin er meer projectmatig ‘vrijwilligerswerk’ gedaan gaat worden. Ook de gemeente en bedrijven zien deze tendens.  Het is een taak van De Slinger om haar faciliterende rol daar nog meer op in te richten. Daar hebben we echter nog wel zeker een weg te gaan. Zo moeten we daar meer vrijwilligers voor De Slinger zien te vinden en ook moeten we de steun hebben van gemeente en bedrijven om deze rol ook nog verder te kunnen oppakken. En laat daar nu precies de rol van de voorzitter in zitten; dat verder uitwerken en uitrollen.

Nieuwe aanwinsten voor De Slinger!
Wij vinden het fantastisch dat twee nieuwe aanbieders zich willen verbinden aan De Slinger. Wij verwelkomen:
Eshuis Hoveniers, Aadijk 29, 7602 PP Almelo
Cogas Almelo, Rohofstraat 83, 7605 AT Almelo

Woensdagavond 7 maart werd bij Woningstichting Beter Wonen de workshop Slingerbeurs 2018 gehouden.
Dit is een workshop voor nieuwkomers op de Slingerbeurs waarin wordt uitgelegd wat er zoal verwacht kan worden op de beurs en wat de spelregels zijn. Irma Westerhof, medewerker communicatie van Beter Wonen, zorgde voor een warm welkom met koffie/thee en een heerlijke koek.

Thea den Hartog, projectleider van De Slinger, heette de aanwezigen welkom. Het zijn overwegend ‘vragers’ die deze avond bijwonen. Er werd een presentatie gegeven en om een indruk te krijgen hoe zo’n beurs werkt, werd het filmpje getoond van de Slingerbeurs 2017 .

Irma Westerhof gaf een uiteenzetting over Beter Wonen als aanbieder op de beurs en Eva Roos, van Vrouwen van en voor Almelo, vertelde het e.e.a. als vrager.

Aan het eind ontvingen de aanwezigen een hand-out van de presentatie en kon een drankje worden genuttigd. Het was een geslaagde avond.

Match in ‘t zonnetje AOC met Scoop Vrijwilligers werk

 

 

 

 

Op 5 maart was de uitreiking van de Match in ’t zonnetje, eerste kwartaal 2018 en de keuze was gevallen op AOC, afdeling Voeding,  met Scoop Vrijwilligerswerk . Van AOC Almelo waren aanwezig Herman Scholten, voedingsdocent, en Dennis Timmer, coördinator De Gezonde Schoolkantine. Van Scoop Vrijwilligerswerk waren aanwezig Christa ten Hove, Petra Schumer en een aantal vrijwilligers.

Anita Oostendorp, medewerker communicatie van De Slinger, heette de aanwezigen welkom en lichtte de uitgevoerde match op 8 februari jl. toe. Voor AOC, afdeling voeding, was het in 2017 de eerste keer dat zij had deelgenomen aan de Slingerbeurs. Het aanbod was een kookworkshop en dat bleek een groot succes. Ook de rondleiding door de school was erg interessant, met name het project aquaponics.
Zie voor het uitvoerige verslag van die match www.deslingeralmelo.nl

Na het inleidende woordje reikte de projectleider Thea den Hartog de certificaten ‘Match in ’t zonnetje’ uit met daarbij een rood Slingerbeeldje voor de vrager en een blauwe voor de aanbieder.
De Slingerbeeldjes worden speciaal voor dit doel gemaakt bij de Stichting Artdesch aan de Leemhorst in Almelo. Hier werken mensen met een beperking en Shun-Yie Cheung is de kunstenares. Het is handwerk en dat maakt ieder beeldje uniek.

De sfeer tijdens de uitreiking was, net zoals bij de workshop, gezellig. AOC en Scoop Vrijwilligerswerk vonden het ontzettend leuk dat de keus op hun was gevallen voor de ‘Match in ’t zonnetje’. Beide partijen zullen ook dit jaar weer aanwezig zijn op de Slingerbeurs vrijdag 13 april 2018.

Stem voor de Slingeraward 2017!

Tijdens de Slingerbeurs 2018 wordt de Slingeraward 2017 uitgereikt. Deze award wordt uitgereikt aan een afgeronde match van het voorgaande jaar met de meeste stemmen. Het Slingerteam heeft daartoe drie matches geselecteerd en daaruit kunt u nu kiezen.

De award bestaat uit een ingelijste oorkonde, een speciaal door ArtDesch gemaakte schaal en voor de vrager een geldbedrag van € 250.

In willekeurige volgorde de genomineerden:

1. Repair Café Almelo met De Wonne
Repair Café Almelo wil De Wonne graag ondersteunen en gaat wanneer er behoefte aan bestaat, kleine technische reparaties uitvoeren in het deels verouderde pand, een voormalig klooster gelegen aan de Arendboersweg. Het gewone onderhoud doen de bewoners zelf en RCA komt in actie op het moment dat er specifieke technische knowhow vereist is. Keukenkastjes, een gasfornuis en een historische deurbel werden inmiddels al aangepakt.

2. Het Waterschap Vechtstromen met Taalpunt
Op 5 september 2017 zijn twee groepen vrijwilligers van het Taalpunt bij de Doorbraak geweest voor een rondleiding. Ze zijn ontvangen met koffie en thee, hebben een toelichting gekregen over het gebied en er is een film bekeken. Na de film ging de groep naar buiten voor een rondleiding door het gebied, samen met een gids. Iedereen was erg enthousiast over deze dag.

3. Bolk Transport met Stichting Informele Zorg (SIZ)
De chauffeurs van het steunpunt Mantelzorg hebben een rondleiding gehad en hebben als volgt gereageerd: ‘het was een geweldige ervaring.’
De chauffeursvrijwilligers uit Almelo werden getrakteerd op een gezellige ochtend! Tijdens de rondleiding bij BOLK werd hen alles verteld over de dagelijkse gang van zaken bij dit grote bedrijf. De chauffeurs mochten door het gebouw lopen om een indruk te krijgen en konden een kijkje nemen in de werkplaats!

Stemmen kan tot 9 april via de website www.deslingeralmelo.nl

Beeldjes en schalen van Artdesch
Tijdens de Slingerbeurs wordt de SlingerAward uitgereikt aan een match van het voorgaande jaar die de meeste stemmen heeft gekregen. Bij die uitreiking hoort een speciaal daartoe vervaardigde schaal. Deze schalen worden gemaakt door Harriët van Laar van Artdesch aan De Leemhorst Almelo. Artdesch is onderdeel van Dagactiviteitencentrum bij de Twentse Zorgcentra en hier werken mensen met een verstandelijke beperking.
De SlingerAward-schaal werd zo goed ontvangen dat op verzoek van De Slinger werd afgesproken om  ook speciale Slingerbeeldjes te maken in verschillende kleuren. Shun-Yie werd daarvoor gevraagd om dit op zich te nemen. Er worden drie kleuren beeldjes gemaakt. Voor de ‘Match in het zonnetje’ ontvangt de aanbieder een blauw beeldje en de ‘vrager’ een rode. Er is nog een wit beeldje en dat wordt uitgereikt bij vertrek van een bestuurslid of een teammedewerker van de Slinger. Zowel de schaal als de beeldjes worden met de hand gemaakt en dat maakt dat het unieke exemplaren zijn.

Recente berichten