Storytelling match uitgevoerd door Rabobank

 In Matches

Match Rabobank – storytelling met:
– Noaberhoes Windmolenbroek
– Stichting Present Almelo
– TalentA Zomerschool/Studio 15 (Avedan)
– Vereniging Vrouwen van en voor Almelo (VV&VA)
Op woensdag 21 november was het dan zover, allen die een match met de Rabobank hadden gemaakt voor de workshop storytelling waren aanwezig.
Cindy had er voor gekozen om alle maatschappelijke instelling, verenigingen en stichtingen die een match gemaakt hadden voor een workshop storytelling samen uit te nodigen zodat wij ook van elkaar konden leren en ervaringen uitwisselen.
Nadat iedereen voorzien was van koffie, thee en/of water vertelde Cindy Groen (HR adviseur bij de Rabobank) eerst haar verhaal. Hoe zij, na een ongeluk, voor het eerst alleen op vakantie ging (zonder haar gezin) en even echt voor zichzelf koos. Daar kennis maakte met iemand die haar vertelde over storytelling en zij achteraf niet precies meer weet wat die persoon haar vertelde maar wel dat het haar raakte en zij er meer over wilde weten.
Mensen onthouden niet wat je hebt gedaan of gezegd, maar hoe ze zich voelden door jou. En dat doe je met verhalen. Als je het hart raakt, gaat de mind open: mensen bereid maken om te luisteren. https://www.youtube.com/watch?v=yaQArzVKDvc

Hoe kun je storytelling gebruiken in jouw persoonlijke proces/in jouw leven? Hoe kan storytelling bijdragen aan jouw doelen?

Na een aantal voorbeelden mochten we zelf, in groepjes, brainstormen over bovenstaande vraag.
Daarna liet Cindy onder andere de speech van Obama zien (fire it up, ready tot go – september 2009 https://www.youtube.com/watch?v=B29Nw6mjZzk ) Dit filmpje laat duidelijk zien hoe je een verhaal opbouwt naar het eigenlijk doel.

Hoe eenvoudiger het verhaal, des te beter het blijft hangen. Eenvoudige taal is de beste manier om ons te verbinden met het verhaal. Eenvoudige, maar welgemeende woorden.
De beste techniek is geen techniek. Techniekjes beïnvloeden je authenticiteit. Je bent aan het acteren. Het lijkt alsof je je gevoel hebt thuisgelaten en alleen vanuit je ratio spreekt.

Hoe voorkom je dat jouw verhaal “ingestudeerd” overkomt?
Veel oefenen/doen en alleen een verhaal vertellen waar je in gelooft, dat hoeft niet altijd een persoonlijk verhaal te zijn, het kan ook het verhaal van iemand anders zijn dat indruk op je heeft gemaakt.

Het was een leuke, leerzame workshop die veel handvatten geeft.
En nu ik mijn stukje nalees vraag ik me af of ik …. Nou ja, ik kan er nog veel langer over doen en het nogmaals nalezen maar dat doe ik dus niet!

Cindy hartelijk dank voor deze fantastische workshop!!

Recente berichten